Oppdag Teens Helbredende Kraft

Oppdag Teens Helbredende Kraft

Te, med sin rike historie som strekker seg 5000 år tilbake i Kina, har lenge vært anerkjent for sine potensielle helsefordeler. Moderne vestlig forskning de siste 15 årene har bekreftet mange av de tradisjonelle antagelsene om te.

Te, uansett type, er en sunn drikk, oftest helt fri for kjemiske tilsetningsstoffer og søtningsmiddel. Alle tesorter (fra planten Camelia Sinensis) utgjør en rik kilde til antioksidanter. Det som skiller tesortene er først og fremst koffeininnholdet som finnes i en tabell under. 

Koffeininnhold per 2 dl:

  • Svart te: ca 40 mg
  • Urtete: Ingen koffein
  • Grønn te: ca 20 mg
  • Kaffe: ca 95 mg (til sammenligning)

Urte- og fruktteer er fremstilt av ulike urter, røtter, krydder og fruktbiter. Deres spesifikke effekter vil variere veldig og kommer an på urtens egenskap. 

 Kjente helseffekter av te inkluderer:

  • Te, uansett type, inneholder mye antioksidanter som beskytter kroppens celler mot bl.a. frie radikaler. Frie radikaler antas å spille en viktig rolle i hjerte- karsykdommer, kreft og slag. Alle studier på teens egenskaper gjøres på hele teblader. Mange studier har vært gjennomført i Japan, hovedsakelig på grønn te. Japansk forskning antyder at te kan være opp mot 20 ganger mer effektivt mot aldring enn vitamin E.
  • Te inneholder i likhet med kaffe koffein. Koffeinet i te kalles tein. Koffein i begrensede mengder øker våkenhet og konsentrasjonsevne. Dersom du er følsom for koffein om kvelden, men ønsker å nyte en svart te, gjør du som følger: Skyll tebladene i varmt vann i 30 sekunder før du brygger på vanlig måte. Da er du kvitt mesteparten av koffeinet. Koffeinfri urte-te eller “decaf” teer er også gode alternativer. 

Te inneholder også teanin, en aminosyre, som motvirker uro og stress. Teaninet øker nivåene av dopamin og serotonin i hjernen, fremmer avslapping og øker konsentrasjonsevnen.

  • Te antas å styrke immunforsvaret, rense kroppen, motvirke plakk og senke kolesterolnivået.
  • Te inneholder vitamin C, K, B12, B6 og E. Mesteparten av C-vitamin innholdet ødelegges imidlertid under tilberedningen da det er temperaturfølsomt.
  • Te inneholder mineralene kalium, mangan, magnesium og kalcium. Te gir 70% av vårt dagsbehov for fluor.
  • Det som gir enkelte teer en litt besk smak er tanniner som også finnes i kaffe og vin. Tanniner kan hindre kroppens opptak av jern, men da må man være storkonsument av te, mer enn 1,5 liter daglig. 
Tilbake til bloggen