Te, med sin rike historie som strekker seg 5000 år tilbake i Kina, har lenge vært anerkjent for sine potensielle helsefordeler. Moderne vestlig forskning de siste 15 årene har bekreftet mange av de tradisjonelle antagelsene om te.
Kjente helseffekter av te inkluderer:
- Te, uansett type, inneholder mye antioksidanter som beskytter kroppens celler mot bl.a. frie radikaler. Frie radikaler antas å spille en viktig rolle i hjerte- karsykdommer, kreft og slag. Alle studier på teens egenskaper gjøres på hele teblader. Mange studier har vært gjennomført i Japan, hovedsakelig på grønn te. Japansk forskning antyder at te kan være opp mot 20 ganger mer effektivt mot aldring enn vitamin E.
- Te inneholder i likhet med kaffe koffein. Koffeinet i te kalles tein. Koffein i begrensede mengder øker våkenhet og konsentrasjonsevne. Dersom du er følsom for koffein om kvelden, men ønsker å nyte en svart te, gjør du som følger: Skyll tebladene i varmt vann i 30 sekunder før du brygger på vanlig måte. Da er du kvitt mesteparten av koffeinet. Koffeinfri urte-te eller “decaf” teer er også gode alternativer.
Te inneholder også teanin, en aminosyre, som motvirker uro og stress. Teaninet øker nivåene av dopamin og serotonin i hjernen, fremmer avslapping og øker konsentrasjonsevnen.
- Te antas å styrke immunforsvaret, rense kroppen, motvirke plakk og senke kolesterolnivået.
- Te inneholder vitamin C, K, B12, B6 og E. Mesteparten av C-vitamin innholdet ødelegges imidlertid under tilberedningen da det er temperaturfølsomt.
- Te inneholder mineralene kalium, mangan, magnesium og kalcium. Te gir 70% av vårt dagsbehov for fluor.
- Det som gir enkelte teer en litt besk smak er tanniner som også finnes i kaffe og vin. Tanniner kan hindre kroppens opptak av jern, men da må man være storkonsument av te, mer enn 1,5 liter daglig.